Om basalcellekarsinom

Basaliom (basalcelle carcinom) er vår vanligste hudkreft. Det er en hudkreftform som ikke gir fjernspredning i kroppen. Den er derfor ikke farlig for "liv og helse" på samme måte som mange andre typer kreft. Hvis den ikke behandles kan den imidlertid lage stor skade i huden der den sitter. Som regel vil den alltid bre seg ut over huden fra sitt utgangspunkt. Dette pleier å skje langsomt, over måneder og år.

Hvorfor får vi basaliom ?

Sannsynligvis virker flere faktorer inn på utviklingen av basaliomer. Solen er utvilsomt en av de viktigste. Basaliomer oppstår hyppigst på hud som har vært utsatt for soling gjennom livet.

Hvordan ser de ut ?

Utseende varierer, men vanlige faresignaler kan være:

⦁ Sår som ikke vil gro (1-2 måneder).
⦁ Eksemliknende flekk, der eksemsalver ikke engang har noen forbigående effekt.
⦁ Ujevn kul.

Hvordan er behandlingen ?

Avhengig av hvor sykdommen sitter vil legen velge å operere bort, fryse bort eller gi strålebehandling.

Hva skjer etter behandling ?

Som regel er alle kreftceller fjernet ved første behandling. Det kan forekomme tilbakefall som krever fornyet behandling. Legen vil derfor etter de første 3-6 månedene kontrollere arret nøye. Har man først hatt basaliom en gang er sjansen større for å få ny. Husk at det da ikke er snakk om "spredning med blodet". 

Selv om "skaden" i huden allerede er skjedd, vil en også ha nytte av å beskytte seg mot overdreven soling i framtiden. Bruk av solhatt, parasoll og solbeskyttelseskremer tilrådes. Dette vil klart være med på å redusere faren for nye krefttilfeller.


Lag din egen hjemmeside gratis! Denne nettsiden ble laget med Webnode. Lag din egen nettside gratis i dag! Kom i gang