Om dagslys PDT

Pasientinformasjon: Dagslys PDT-behandling

Du har fått konstantert forstadier til hudkreft/solskadet hud som vil kunne utvikle seg videre til hudkreft av type plateepitelkreft (men ikke føflekk-kreft).

For å kunne gi en effektiv behandling som samtidig gir et utmerket kosmetisk resultat brukes den nyeste formen for behandling som i stor grad ble utviklet ved Det Norske Radiumhospitalet og brukes nå i mange land over hele verden.

Hva er PDT-behandling med dagslys (d-PDT)?

Fotodynamisk behandling (PDT) er en behandlingsform som innebærer at forstadier til hudkreft i form av celler som har for hurtig celledeling fjernes ved en fotokjemisk prosess, som i større grad skåner de friske cellene. Det blir påført Metvix/Ameluz krem på huden, som tas opp i de syke cellene. Fordelene ved daglys PDT versus vanlig PDT er at flere hudforandringer kan behandles samtidig og at daglys PDT gir mindre eller ingen smerter.

Hvilke hudsykdommer behandles med d-PDT?

PDT kan foreløpig kun brukes på solare keratoser/"solskader" i huden som er forstadier til hudkreft hvorav enkelte flekker vil kunne utvikle plateepitelkreft ubehandlet. Det er ingen metode pr. dags dato som kan forutse hvilke solskader som vil kunne utvikle seg til hudkreft og det er derfor hensiksmessig å behandle disse for å redusere risikoen.

Blir alle kvitt hudkreften/celleskadene?

Det er ingen behandling av solskader som i dag er 100 % effektiv. Studier viser at d-PDT gir effekt på 70-90 % av solskadene.

Sett av dagen til behandlingen!

Først vil vi skrape/raspe lett på huden med et medisinsk sterilisert fint sandpapir slik at huden "åpner seg" litt for kremen vi skal smøre på/så denne kan trenge ned i dybden. Vi vil så påføre et tynt lag Metvix/Ameluz krem. Denne kremen må trekke inn i minimum 30 minutter. Deretter sitter du i PDT-maskinen i 50 minutter. Når du kommer ut skal områdene vaskes forsiktig. Du må være inne resten av dagen, så lenge det er dagslys. Neste dag er ingen tiltak nødvendig annet enn god solbeskyttelse med solfaktor 50 de neste 1-2 mnd.

Bivirkninger:

Noen opplever et lite ubehag i form av stikninger, eller ubetydelig smerte, i områdene under behandlingen. Dersom du har fått behandling til ansiktet anbefaler vi at du sover med hodet høyt (feks med en ekstra pute) for å forebygge hevelse under øynene.

Hva skjer etter behandlingen?

Hos noen pasienter oppstår små sår som skal gro som andre sår, mye likt lette skrubbsår konsentrert rundt solskadene. Det kan ta fra 1-2 uker, avhengig av størrelse på lesjonen som ble behandlet. La sårene være, om nødvendig kan de dekkes med plaster med oppsugingsdel. Når det er tørre skorper trenger de ikke dekkes til, man kan bruke litt kosmetikk om man synes det er skjemmende. Kom innom oss, om du tror noe ikke er som det skal. Det er også vanlig og være rød i den behandlede huden de nærmeste dager

For noen er en behandling nok, men det er sjelden at alle solskadene blir borte, og at det ikke oppstår nye. Mange som behandles med PDT har såpass mye solskader at behandlingen må gjentas/ulike metoder må brukes over tid.

Hele ansiktshuden bør beskyttes med solfaktor 50 i 1-2 måneder etter behandling.

Er det behov for oppfølgende kontroller?

Kontroll avtales individuelt, avhengig av hva som ble behandlet, oftest etter ca. 6-12 måneder. Ser du selv noe mistenkelig i arrområdet i årene etter behandlingen bør du ta kontakt, enten her eller hos egen lege, selv etter 6 måneder.

Av og til blir reaksjonene i ansiktet svært kraftige med hevelse, rødhet og blemmer. Det vil da være aktuelt å bruke reseptbelagt Betnovat med chinoform blandet med Xylocain salve i noen få dager. Ta i tilfelle kontakt med oss på timebestilling@egersundhudlegekontor.no, eller ved å sende sms til 2097 med "egeland <<din tekst>>". Du kan også nå oss på telefon: 40107596 (alle hverdager, utenom tirsdag, mellom klokken 10:30 - 11:30.)

Lag din egen hjemmeside gratis! Denne nettsiden ble laget med Webnode. Lag din egen nettside gratis i dag! Kom i gang